Intelligentieonderzoek: geen doel, maar middel
Middel om te komen tot adviezen voor leerkrachten en ouders
Als kinder- en jeugdpsycholoog van het OEC regio IJsselstein kom ik op veel verschillende scholen. Een school roept onze hulp in als er zorgen zijn over een leerling. Ik heb dan altijd eerst een gesprek met de ouders en met de leerkracht, en vaak ook intern begeleider, om informatie te verzamelen. Wat voor kind is deze leerling? Welke zorgen zijn er? Hoe kijken de ouders naar deze zorgen en hoe de school? Wat is al ingezet om het kind te helpen en wat was daarvan het effect? Op basis van deze informatie wordt de hulpvraag vastgesteld en bekeken of diagnostiek op zijn plaats is. Veelal gaat het om vragen omtrent de leerontwikkeling en/of de sociaal-emotionele ontwikkeling/het gedrag. Waarom blijven de resultaten achter? Verwachten we te veel van deze leerling? Bieden we deze leerling wel voldoende uitdaging? Waarom laat deze leerling zoveel frustratie en boosheid zien? We hebben de indruk dat deze leerling meer in zijn mars heeft dan hij nu laat zien. Klopt dat? Deze leerling haakt bij een instructie snel af. Is het te moeilijk of zijn er mogelijk aandachtsproblemen? Omdat de zorgen of vragen veelal de leerontwikkeling betreffen, wordt vaak besloten tot de afname van een intelligentieonderzoek, mogelijk in combinatie met een observatie en/of de afname van vragenlijsten.
Een intelligentieonderzoek geeft inzicht in de cognitieve vaardigheden van een kind, zoals onder andere verbaal begrip, abstract en logisch redeneren, visuele informatieverwerking, werkgeheugen en snelheid van informatieverwerking. Hierbij zijn de resultaten van het onderzoek geen doel op zich. Ze zijn een middel om te komen tot handelingsadviezen voor school en ouders, passend bij het profiel van de cognitieve vaardigheden van dit kind. Adviezen die er toe leiden dat ieder kind zijn eigen doorgaande (leer)ontwikkeling kan doormaken, met als gevolg succeservaringen, een groter zelfvertrouwen en verbetering van het emotionele welbevinden.
Het doel?: een kind dat met plezier naar school gaat, een passend schoolaanbod krijgt en uitdagingen, indien nodig met hulp, durft aan te gaan.
Juliëtte Wassenaar
Registerpsycholoog NIP/Kinder en Jeugd
Hoe kan een logopedist jouw kinderen helpen?
Hoe kan een logopedist jouw leerlingen helpen?
12 juli 2018
Harriet Joore-Gerrits en Krista van Zelst zijn allebei logopedist op SBO De Wenteltrap en delen hun expertise ook met (...)